4 – Geek Diary

17 April

Returned to the Unisonlab blog after a long period of media low-ops. Went seriously modular with 3 x Moog Mother-32s and a small utility case with a couple of critical modules for syncing up other gear in the studio.

31 juli

Påbörjade (och lyckades nästan avsluta) en sommarstädning i studion med utrangering av oanvända prylar. Just nu till övers: Boss RRV-10 reverb, Roland SC-55 Sound Canvas, Behringer V-Amp 3 och Behringer MX-602 mixer. Fick, genom lite listig montering av strömdosor, ett hyllplan extra att leka med. Kanske en bra plats för de kommande tre Korg Volca-burkarna i slutet på augusti?

30 juni

Ny iPhone. Försöker få ett nyare IOS att prata med min Akai SynthStation25. Ingen större framgång. Vad hände med gamla tiders SI-standard?

Har med desto större utdelning fått Reason 7 att vara master (när jag så vill) och klocka en Dark Time, en Monotribe, en SH-101, en Juno-60 och en Mono/Poly. Vad som är ÄNNU coolare är att jag nu – om jag ger blanka fasen i fönstret mot datorvärlden – kan switcha Dark Time:n till ”Internal” och jamma loss på endast analogpryttlarna. Gammal hårdvara rockar (för det mesta) om man nu inte blir sugen på att lira Heroes Of Might And Magic V…

3 maj

Uppfann en lösning på hur hålla pedaler på plats. Tog ett gammalt hyllplan, kilade fast det under nedersta enheten i racket och klistrade på rader med kardborrband. Satte sen fast mindre bitar (med den redan applicerade tejpen) kardborre (den sträva sidan!) på undersidan av effekterna för att lätt kunna rigga om.

Sidoprojekt effekter 3

12 april

Bästa sättet att gå på djupet med en progamvara är att både läsa på och våga prova i praktiken. Och för att prova en del nya grepp så har jag för stunden valt att försöka återskapa (med en del egna genvägar) P!nks låt Try. Låten är grym om man lyssnar ett par gånger. Jag jobbar i Reason, detta superstabila program. Senaste sessionen omfattade några riff med gitarren (som verkligen inte är mitt huvudinstrument) för att sen kunna lägga på nån fet kompgitarrspatch i den inbyggda Line6-ampsimulatorn. Det går framåt.

5 april

Hemma igen från en resa till London. Massor med sevärdheter avklarade och avnjutna. Shoppingmässigt fokuserade resten av familjen på kläder och accessoarer medan jag själv kom hem med diverse litteratur…

Litteratur

29 mars

Idag har jag mestadels småpulat igen. Två teman: dels har jag förjupat mig lite i Reason-arkitekturen (det är magiskt hur bra det programmet egentligen är) och dels har jag grunnat lite på smart det egentligen är med för många submixrar. Analoghörnans diverse syntar körs igenom en smidig liten 6-kanals Behringer som jag sen kan tappa från kopplingsfältet i storracket. Just nu är den körd till ett stereopar in i en rackmonterad 16-kanalare som i sin tur landar i huvudmixern i unisonlabs kontrolldel. Låter det osmidigt? Själv tycker jag att jag har full koll och det är inte lätt att pyssla om alla syntmanickerna och kunna ha dem alla tillgängliga. Hur mycket degenererar signalen egentligen? Jag inbillar mig att det inte är så farligt. Alternativet hade varit ett jättebord med typ 60 kanaler men det låter sig nog inte göras på denna sidan om pensionen…

Signalförlust frågas

Signalförlust?

3 mars

Den  här dagboken var det ett tag sedan jag skrev i. Å andra sidan har det varit lite mindre tid i studion under februari. Intressantaste händelsen är väl – och det är grymt skönt – att jag blivit fullblodsägare till Propellerheads ”Reason” med tillhörande ljudinterface ”Balance”. Det funkar så sjukt bra. Stabilt? You bet ya!

Propellerhead

Svenska Propellerhead gör ett av världens grymmaste – och stabilaste – musikprogram. Allt i ett.

26 januari

Istället för att göra våld på den egendesignade Monotronhållaren och skruva fast den i en konsoll så återvänder jag till mitt beprövade koncept med Elfa-systemet. Upp med två korta skenor ovanför JD-800:n (där det fanns mer plats kvar!) och fyra lutande konsoller och vips: både Monotronerna och min lilla Akai Synthstation (där jag kan plocka ljud från diverse appar på iPod Touch) fick plats. Testar att köra in Akai:en med en Kraftwerkapp i Monotron Delay: skumt men riktigt användbart! Detta är så sjukt spännande. Bild kommer!

25 januari

Hämtar JD-800:n och SH-101:an efter service och reparation. Testar dem i labbet – funkar – underbart. Gör en första uppställning av Analog Corner. Behöver få ner SH-101:an på bättre höjd eftersom jag bedömer att den, med sin enkla men fullt tillräckliga 256-stegs sequencer kommer att få jobba mycket parallellt med Dark Time:n. Får en idé om fastmontering av hållaren till Monotronerna…

Keyboards mm

Det här kan nog bli nåt.

23 januari

Beställer specialpåhittade bordsstativ till några av desktopsyntarna, enkelt tillverkade i 2 mm aluminiumplåt. Vet dock inte om eller när det blir nåt av dessa.

20 januari

Så här blev hållaren till Monotronerna. Kanon.

Monotroner i rack

Monotroncontainer.

19 januari (natt)

Kommer hem och lastar av efter spelningen. Det är alltid lika skönt att återställa det mesta samma kväll eller natt. Tittar belåtet på Small Stone-phasern som fick begå premiär ikväll. Spelade i princip hela kvällen på en mix av ”Vintage EP” på hela klaviaturen och en akustisk bas i vänsterhanden.

Small Stone på premiär

Electro-Harmonix Small Stone – lite mer ”vintage sounding”, lite goare…

Tillsammans med en lätt smekning av phasern på vissa låtar så lät det riktigt jummigt – något som publiken framhöll flera gånger. Sen är det sällan jag lirar som duo så man hörs ju lite extra och får chansen att fylla ut mere än vanligt.

19 januari

Åter efter ett par dagars resa. Mer stökigt än vanligt i studion (som även tjänar som gig-förråd på vintern) p.g.a. en efterlängtad spelning till kvällen. Sladdar undan, piano ut, noter fram och en kort stunds övning på egen hand. Får lämna Analog Corner till sitt öde ett par dar till. Fick förresten veta att grejerna till JD-800:n är på väg och att den förhoppningsvis blir klar kommande vecka. Så till helgen kanske det kan bli retrojam i unisonlab?

14 januari

Läser ett par humoristiska svar på mina frågor om modularbygge, t.ex. ”I början tänkte jag för mycket och köpte för lite”. Sjukt fyndigt och upplysande. I övrigt är det ett seriöst och klargörande svar om eurorackformat m.m. Ska kanske titta lite närmare på Doepfers case-serie. Bestämmer mig för att få en lång natts sömn så jag ger blanka fasen i att ta mig till unisonlab.

13 januari (sen kväll)

Ägnar mig åt lite allmän städning bland kvitton, manualer, patchkablar. Upptäcker ett live-album med Yazoo – vilket gått mig helt förbi. Startar upp Juno-60:n, boostad med en Electro-Harmonix-phaser. Märker ingen skillnad – suck, phasern har käkat upp ett 9-voltsbatteri. Men kom igen, ska ett sånt tömmas så fort? Måste man plugga ur pedalen varje gång? Det märks att jag inte är så ruttad på pedaler. Får fixa en adapter.

Uppställning

Small Stone, Dark Time och 3 x Monotron.

13 januari (morgon)

Lägger ut ett par blänkare på 99musik och Studio Forum om att jag är lite intresserad av tips om en bra startpunkt för ett eget syntbygge.

12 januari

Vaknar vid halvåttatiden. Helg. Resten sover fortfarande. Sträcker mig efter ett papper och får tag på ett tomt kuvert och en penna. Gör en enkel skiss på hur allt skulle kunna kopplas ihop. Vill synka alla prylar försedda med arpeggiatorer med MFB-trummisen och sequencern.

Kopplingsidé

Skiss. Jag kommer att blanda både MIDI och Sync.

Dessutom ska alla analogsyntarna stå hyfsat nära varandra så att de kan patchas kors och tvärs – detta får bli min försöksversion av en egen, framtida riktig modular… OMG vad detta är roligt! Men det blir paus från unisonlab i helgen till förmån för hushållssysslor. Kanske bra för samvetet och husfriden…

11 januari

Får besked om att teknikern redan fixat SH-101:an utan att ha behövt beställa delar. Vad kan detta betyda…? Nu beställer killarna i alla fall ett par knappar till JD-800:n och det lär inte heller bli nån match. Mitt angivna kostnadstak har de bevisligen inte nått än. Nu vill jag bara få hem SH:n så att jag kan koppla upp den också och börja nyttja dess inbyggda sequencer. Och JD:n kommer som vanligt att förgylla tillvaron med sina underbara pads och föränderliga ljudbilder. Mmm…

10 januari

Synkar Monotribe, Dark Time och MFB 522. Dark Time:n styr Nanozwerg och Mono/Poly. Allt klaffar! Det är dock klart annorlunda att behöva styra tonhöjden på varje ton med örat… Med randomfunktionen blir det hursomhelst en helt ny upplevelse för nån som (nästan) bara har styrt allt från en DAW och haft koll på varenda etta och nolla.

8 januari

Hade hoppats på att paketet från Thomann skulle ha kommit några dar innan det var dags att börja jobba igen. Men ålrajt, nu kom det i alla fall. Och HUR KUL ÄR DET INTE att packa upp nyköpta musikprylar. Känslan är… skön. Jag bestämmer mig för att bara kolla igenom och snabbtesta varje synt för sig UTAN att göra hela uppkopplingen – i annat fall blir det ingen sömn i natt.

Monotron och Venom

En Monotron genom en Venom. Monotronen går inte att styra MEN den gör grymt sköna (o)ljud.

3 januari 2013

Har fått koll på att Elmelids i Höör har en tekniker inne ibland som kanske kan få bukt med en sprakande SH-101. Själv tror jag att det är CEM3440-chipet som lagt av (obs – detta har jag läst mig till… vet inte om det stämmer). Dessutom kan han få passa på att byta eller löda fast det glappande outputjacket. Skäms på mig att jag inte tagit kurser och kan fixa sånt själv. Han ska även få byta ett par patchknappar på en JD-800. Passar på att åka och lämna in dem nu när jag ändå är ledig.

December 2012

Tar äntligen mod till mig och beställer en analog sequencer och diverse andra analoga pryttlar. Nu ska det banne mig bli en modular. Inte med de här grejerna, men jag vill lära mig – och känna efter – vad det är jag vill uppnå och vilken ambitionsnivå det ska handla om.

SH på väg till service

Och den här ska fixas. Varför har jag väntat så länge?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s