Fun Facts

Bob

Robert Moog – en av anledningarna till att jag har världens bästa hobby. Han grundade Moog, byggde syntar för glatta livet, sålde varumärket, startade Big Briar och fick till succé efter succé med nya innovativa produkter. Massor finns att hitta om denne man men jag var tills alldeles nyligen helt ovetande om hans faiblesse för jordbruk och tunga maskiner – vilka han lär ha varit riktigt bra på att hantera – och att hans firma hade väldigt få anställda. Utåt verkade det det naturligtvis inte så, med tanke på uteffekten, men han bidrog själv aktivt till att hålla skenet uppe, bland annat genom att låta kunder och intressenter vänta avsiktligt länge i telefon… Och en sak till – han avskydde att bli kallad doktor.

(Källa: Musikermagasinet nr 5, maj 2013 i vilket musikern och Bobs assistent under många år Houston Haynes bl.a. berättar om arbetet med att renovera Thereminer och Memorymoogar.)

* * *

Vintage Synthesizers

Mark Vail har rattat ihop (inget avsiktligt skämt, även om det i sammanhanget skulle kunna vara kul…) boken ‘Vintage Synthesizers’. Den fokuserar på syntens moderna historia från runt 1962 och beskriver utvecklingen av modulära, analoga och en del andra maskiner. Många kulörta fotografier gör den till ett rent nöje att läsa från pärm till pärm. Bob Moog och Alan R. Pearlman berättar om och avslöjar sina framgångar och misslyckanden, jämte kända kompositörers och keyboardisters tillägg och klokskaper.

I höstas tog jag fram den igen – för det var några år sedan jag läste den för första gången – och gjorde ett experiment: på ett ställe beskriver Bob Moog (!) ett par patcher för ARP 2600: ”Breaking Glass” och ”Frankenstein” (från Edgar Winters låt med samma namn). Jag återskapade dem hjälpligt med Arturias emulering ARP 2600V. Jag kan inte riktigt avgöra hur nära jag kom men det var sannerligen spännande att damma av Bobs gamla blockdiagram och ge dem nytt liv. Behöver jag säga att jag inte själv äger en riktig 2600?

Visste ni förresten att Josef Zawinul inverterade klaviaturen på en av sina två ARP 2600 och spelade på bägge samtidigt? Det har jag däremot inte provat…

(Josef ‘Joe’ Zawinul grundade på 1970-talet gruppen Weather Report och var en pionjär vad gäller komposition och arrangemang i jazz-sammanhang. Han förde syntarna inom jazzen till helt nya nivåer, införlivade nya sound och lät sig inspireras av andra musiker från olika kulturella bakgrunder. Många stycken improviserade han fram: han lär ha spelat in runt 7000 kassettband med improvisationer att ligga till grund för sitt komponerande. Zawinul dog 2007.)
* * *
BBC Synth Britannia

Dokumentären Synth Britannia At The BBC (1:28) fokuserar på utvecklingen av den elektroniska musiken i England hela vägen från t.ex.  JJ Ballards Crash-projekt (som ju onekligen får betraktas som lite annorlunda…) och pionjärbandet ”The Normal” hela vägen fram till Depeche Modes enorma framgångar i USA. Självklart hör vi intervjuer med Martin Gore (Depeche Mode), Andy McCluskey (OMD) samt Martyn Ware och Phil Oakey (Human League).  Dessa punkens efterföljare tog syntmusiken raka vägen in på hitlistorna – härlig film! http://www.youtube.com/watch?v=69Wjc6QYuKI

* * *

  Emulator II

Alan Wilder (tidigare Depeche Mode, numera Recoil) förevisar en Emulator II. Respekt åt att köra ett litet minijam på Christmas Island från ”Black Celebration”-tiden. Han visar hur oerhört praktiskt det är med 5 1/4-tums floppydiskar. Måste säga att Martin Gore idag förvaltar Wilders arv väl – han var på nåt sätt den storslagne, digitala arvtagaren till Vince Clarke.

* * *

Moogfest Logo

Två legendarer – Bob Moog och Keith Emerson. Året är för mig oklart, men klippet är väl värt att se. Bob berättar om hans upplevelse av att se Keith gå lös på en… ja, naturligtvis – en Moog. Sen lirar Keith skjortan av oss.

* * *

kraftwerkklingklang

Jag kan varmt rekommendera en halvtimmes svensk dokumentär (från serien Pop i fokus från 2001) om Kraftwerk. Egentligen handlar den om Karl Bartos’ och Wolfgang Flürs syn på sina forna bandkollegor. Ett tag satt jag nästan och hoppades på att Karl och reportern Malik Bendjelloul till slut faktiskt skulle få kontakt med Ralf och Florian, men hej vad jag bedrog mig… Tänk va, ett besök inne på Kling Klang? Önsketänkande.

* * *

EMS_synthi_ad_lg

* * *

I videon What the Future Sounded Like berättas historien om EMS, det brittiska företag som lite i skymundan av Robert Moog och hans framsteg skapade ett par av syntuniversumets kraftfullaste maskiner – sin litenhet till trots. För den som inte drar sig för lite halvnaket: vänta in klippen från de psykadeliska gigen med Hawkwind. Om man nu kan koncentrera sig, trots de ekivoka dansöserna, så lyssna på de feta effekterna från VCS3:an! Awesome!

sormano_1960

Ett annat – och tämligen seriöst klipp visar Miranda Sawyers (BBC) intervju med Ralf Hütter i samband med en konsert på Manchestervelodromen. Eller rättare sagt: det är en intervju med ”Ralf-bot”. Denne beskriver sitt musikskapande med total tystnad och oljud som stora inspirationskällor. Jag kan f.ö. glädjas åt att Ralf, när han står på scenen, faktiskt tenderar att le och dansa en smula. Varför de spelar på en cykeltävlingsarena? Kolla själva!

* * *

Analog Synthesizers

Jag har läst boken Analog Synthesizers av Mark Jenkins. På ett lite djupare sätt än vad jag hittills funnit i annan litteratur beskriver författaren (och mångsysslaren!) bl.a. både konstruktion, funktion och handhavande. Det är visserligen lite provocerande att Moog till viss del favoriseras, men det jämnar delvis ut sig i kapitlet ”The Analog Revival”…

Annonser

Ett svar till “Fun Facts

  1. Ping: I thank god för meningsfull fritid… | unisonlab

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s