Tid är allt

Fick tillfälle att inte åka till jobbet idag.

Tog istället tillfället i akt att försöka reparera en av mina ögonstenar – min JD-800. Nån gång under vintern, i samband med omflyttning och kabeldragning måste en av Volca-burkarna glidit över kanten på en hylla och landat lite för hårt på en de svarta tangenterna på JD:n. Har länge dragit mig för att skruva isär monstret med risk för att upptäcka att delar skulle behöva beställas eller att jag skulle behöva lämna bort synten. Men idag skred jag till verket. Vad det visade sig handla om var att plåtfjädern (se bild längre ner) på undersidan av den knasiga tangenten hoppat ur sitt läge och därmed inte fjädrade tillbaka som den skulle.

JD Repair 2

Avskräckande? Kom igen!

För JD-800-ägare kommer här en kort beskrivning: vänd synten upp och ner (och lägg den gärna på ett par kuddar), lossa de 8 skruvarna baktill, lossa de 6 skruvarna på sidorna och lossa de två skruvarna i mitten på undersidan, lyft upp fronten (den är säkrad med en vajer – listigt!), lossa de 5 (?) skruvarna i bakkanten på klaviaturen, vänd tillfälligt upp synten i ca 45 grader  och lossa de 5 (?) skruvarna (modell större) som fäster klaviaturen mot undersidan, lägg ner synten igen, lyft upp klaviaturen (jag kopplade inte ur den från kortet!), lägg nåt mjukt mellan klaviaturen och och resten av synten, ta ett djupt andetag för det kan bli pilligt, vänd upp-och-ner på klaviaturen och bekanta er med hur övriga fjädrar är monterade, håll upp klaviaturen så att knastangenten hänger fritt (den går inte att plocka bort i det här läget!), pilla i rätt ände i spåret på tangenten, håll ut/ner tangenten så mycket det går och pilla försiktigt in andra änden i fästet i ramen, tryck försiktigt tangenten på plats och vips – klart! Ett tips: jämför den återmonterade fjäderns läge med de andra så att ni inte missat dess verkliga läge i tangentspåret. Det kan se ok ut men tittar man noga så kan den ha hamnat ovanför spåret. Andra tecken på detta är gnissel och minskad ”studs”…

JD Spring 2

Fjädern i fråga. Den högra änden passas in i tangenten. Så det så.

Jag passade även på att rensa lite damm men jag genomförde inte operationen med att ta isär hela klaviaturen och plocka bort det där ”röda limmet” som en del JD-800-ägare tycks ha problem med. Ska man ta bort varje tangent för rengöring eller byta ut någon så krävs ytterligare demontering.

Total tidsåtgång med en hel del ”trial and error”: cirka två och en halv timme för mig med mycket begränsad vana.

Besparing jämfört med inlämning på reparation: säkert minst 2000 kr.

Funktion efter kontroll: utan anmärkning.

Nöjdhetsfaktor (1-10): 9,7 (minus 0,3 för ont i knäna och byte av batterier i pannlampan).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s