Brusgeneratorer from hell

Ikväll har yngsta dottern rockfest här hemma, som en svag kompensation, för storasysterns besök på Justin Bieber-konserten i veckan. Okej, det är inte riktigt lika mäktigt med egna solon på Guitar Hero eller egna moves till Just Dance. Dessutom är de bara sex i publiken istället för fjorton tusen. Men de verkar glada, nöjda och rytmiska.

De får, så länge vi kan kommunicera med dem genom tecken och signaler, vara (nästan) hur högljudda de vill och spela (nästan) hur högt de vill på ljudanläggningen. Varför? Jo, för att ljud – och då allra helst välproducerad musik – är behaglig att avnjuta på därför anpassade ljudsystem. Här kommer ett påstående: den lilla skithögtalaren på iPhone (eller vilken annan tändsticksaskstor mojäng som helst) är inte ett ljudsystem. Såna högtalare, om man nu ens kan kalla dem för det, är bara brusgeneratorer med variabel och slumpmässigt föränderlig brusfärg. Fy f-n för såna djävulens påfund. De borde försvunnit vid första sanity-checken när den designansvarige presenterade produkten för styrelsen.

Annoying

Det håller på att bli ett samhällsproblem – bara här i Sverige vandrar flera hundratusen människor omkring, ofta till synes helt planlöst, bärande på varsin brusgenerator som förpestar för oss vanliga, friska musikkonsumenter som bara vill kunna njuta av den musik som alla eldsjälar till musiker och producenter lagt ner sin själ på att göra välljudande och behaglig.

Jag försöker förse mina döttrar med högtalare till både telefoner, mp3-spelare (och datorer!) och lära dem både lite mobiltelefonhögtalaretik, lite om vad som är skadligt och lite om vad som bara är rent för j-a störande. Om jag lyckas fullt ut? Nä, de är snart tonåringar båda två och då är ju den omvända problematiken att de vare sig vill lyssna eller kan höra. Med andra ord blir jag en brusgenerator, jag också…

Nåväl – jag fortsätter väl brusa men försöker samtidigt mixa in lite sköna, feta sågtandsvågor med härligt, subtilt reverb och delay så att det blir lite mysigare sound. Då kanske de lyssnar!

Under tiden får de poppa på i Bose-anläggningen. Pump up the volume, girlz!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s